Vi har alltid vært glad i pizza og interessen oppstod når begges mødre selvfølgelig lagde den beste hjemmelagde pannepizzaen, som var en klar favoritt i barndommen. Da vi i 2010 «investerte» i vår første elektriske industri-pizzaovn som vi plasserte på kjøkkenbenken hjemme i leiligheten i Oslo, visste vi at vi var hekta. Vår første pizzaovn var en eletrisk ovn som «kun» gikk opp til 350°C grader. Etter mye prøving og feiling fant vi ut av vi måtte ta grep.
Vi åpnet den pizzovnen og skrudde den fra hverandre. Vi fjernet termostaten i ovnen (anbefales ikke) og da ble pizzaovnen plutselig 🙂 500°C varm uten problemer. Ovnshåndtaket smeltet derimot, 🙁 falt av og det luktet veldig svidd, men pizzaen ble helt utrolig. 😀
Ti år senere og tusenvis (?) av pizzaer fortært både hjemme og over hele kloden, er vi der igjen. Denne gangen trenger vi heldigvis ikke modifisere en eksisterende ovn, vi kan lage vår egen. En pizzaovn som lager perfekt pizza på minutter, fyret på ved, kull eller pellets og som får plass hvor som helst.
Filiosofien bak Gruue Pizzaovnen
Vi husker spesielt godt hvor vanskelig det var å finne riktig ovn, og ikke minst ta steget for å modifisere ovnen, slik at den ga det resultatet vi ønsket. Det kostet både tid, penger og risikoen var at leiligheten ville brenne ned om du glemte å skru den av. Vår første vedfyrte pizzaovn skal bare funke ut av esken. Den skal kunne brukes med hvilken som helst brenselstype. Du kan bruke grillkull fra butikken, våre norskproduserte pellets eller veden du har stjålet fra naboen. Pizzaboks pizzaovnen skal funke uansett. Da er det èn ting mindre å tenke på, for det er vanskelig nok å lage den perfekte pizzaen. Pizzaboks er en ved, pellets og kullfyrt pizzaovn som er designet for at du skal kunne lage utrolig god pizza på minutter. Den skal være rimelig, men ikke «billig». Den skal være kompakt, men ikke liten. Den skal være enkel, men ikke dårlig. Pizzaboks skal være den beste vedfyrte pizzaovnen for hvermansen så vel som pizzaproffen.Slik lager vi vår Pizzaovn
Siden vi kjøpte vår første pizzaovn i 2010 har mye skjedd. Vi har blant annet startet produktdesign og merkevare selskapet Braves og vi har designet og produsert flere produkter og merkevarer. Denne gangen kunne vi starte med blanke ark. Vi startet med et veldig enkelt design inspirert av større italienske pizzaovner, men pga plassbegrensningen har vi valgt et design der pizzaovnen har et eget brenselskammer bak, fremfor å legge brenselet direkte på pizzasteinene i ovnen, slik du ser i de store ovnene håndlaget i Italia. Dette gjør at vi kan minimere ovnens størrelse, samtidig som at vi får samme effekt som du får i større ovner. Vi har designet ovnen med en klassisk buet form inspirert av italienske pizzaovner. Dette gir ovnen er større høyde innvendig i ovnen og dermed også mulighet for «flashing» av pizzaen.Vi har laget brenselskammeret stort nok og med god nok ventilering slik at det takler flere forskjellige typer brensel. Med en egen luke for tilføring av nytt brensel som har god plass kan du enkelt fylle på nytt brensel uten å ta ut brenselskammeret av ovnen.Flashing er når du løfter pizzaen av pizzasteinen og opp mot taket i ovnen der det er 50-100°C grader varmere enn bunnen. Dette gjør at du kan få rask og ekstrem varme mot pizzaens topp for å ytterligere steke fyllet på pizzaen