Denne manualen er til Pizzaboks 1. Ny manual med link til PDF og digital versjon vil bli sendt ut til alle før utsendelse av Pizzaboks 3.
VIKTIG! – Les gjennom denne manualen før du starter monteringen av din Pizzaboks. Denne manualen belyser de viktigste elementene ved monteringen av din nye Gruue Pizzaboks.
Dersom du finner denne brukermanualen mangelfull så kommenter i kommentarfeltet i bunnen så vil vi oppdatere fortløpende.
Pizzaboks er en vedfyrt pizzaovn for avkappet vedstykker (Max 20cm vedkubber), pellets og grillkull. Pizzaboks skal kun brukes utendørs og må ikke under noen omstendighet brukes innendørs.
Ansvar og Sikkerhet
Ikke under noen omstendigheter er selskapet Braves Global AS, herunder kalt selskapet, ansvarlig for menneskelige eller materielle skader ved uforsvarlig bruk av Gruue Pizzaboks. Gruue Pizzaboks er en ovn som kan oppnå ekstremt høye temperaturer og kan være til skade for mennesker, dyr og omgivelser ved uforsvarlig eller feil bruk. Selskapet har beskrevet en liste med advarsler og retningslinjer under. Listen er ikke idiotsikker og inneholder ikke advarsler som at du ikke må tørke katten, klær eller naboens kanin i pizzaovnen e.l da dette anses som sunn fornuft.
Ved å ta i bruk dette produktet godtar du alt ansvar for eventuell skader som måtte oppstå på personer, dyr og eller materielle skader du som bruker forårsaker. Du godtar at du vil følge retningslinjene beskrevet nedenfor og fremvise sunn fornuft ved bruk av Gruue Pizzaboks.
Advarsel!
- Dette produktet er designet KUN FOR UTENDØRS BRUK!
- Aldri forlat pizzaovnen mens den er i bruk og det er aktivt brensel i brenselsboksen!
- FARE – Karbonmonoksid forgiftning kan forekomme dersom du bruker denne ovnen i områder med dårlig luftig/ventilasjon.
- IKKE BRUK dette produktet i et telt, under parasoller, tak eller på en båt e.l
- ALDRI putt for mye brensel i brenselsboksen slik at dette faller over og inn i stekekammeret el på pizzasteinen.
- BRANNFARE – Glødende trebiter, gnister o.l kan komme ut av baksiden av Pizzaovnen under bruk.
- ALDRI bruk bensin, whitespirit, tennvæske eller andre kjemikalske midler til tenning av brenselet!
- IKKE BRUK denne Pizzaovnen på brennbare flater
- ALDRI flytt eller beveg på pizzaovn når den er i bruk
- ALLTID BRUK varmeisolerende hansker når du håndterer pizzaovnen for å unngå brannskader.
- ALLTID hold barn og dyr i god avstand fra pizzaovnen under og etter bruk.
Før du begynner monteringen av din Pizzaovn
Før du starter monteringen, sjekk at alle delene som er beskrevet i utstyrslisten under er i boksen. Vi anbefaler å bygge sammen ovnen i ståhøyde oppå et bord e.l slik at du har full oversikt over ovnen fra alle sider.
Vi anbefaler at du strammer alle skruer og håndtak etter du har montert hele ovnen ferdig.
Dette trenger du
Før du begynner, finn frem følgende verktøy som trengs for å montere dine Gruue Pizzaboks.
- Skiftenøkkel eller fastnøkkel (13mm)
- Skrujern Phillips-hode eller flatt
Disse verktøyene følger IKKE med i esken og du må ha disse selv.
Innhold / Utstyrsliste
- Pipelokkk
- Pipe
- Pizzaboks
- Bunnplugg
- Ovnsdør
- Pizzastein
- Trehåndtak (3 stk)
- Brensesmater
- Brenselsboks
- M4 Skrue (Pipelokk 1 stk )
- M5 Vingmutter (Bein 4 stk )
Monteringsbeskrivelse
VIKTIG! – Fjern emballasjen fra alle delene og legg dem lett tilgjengelig slik at du har full oversikt før du starter monteringen.
Når du skal montere skruer og håndtak skal disse strammes godt, men ikke bruk ekstrem makt når du strammer skruene. Pizzaboks blir varm ved bruk og kald etter bruk, som endrer metallets størrelse og dersom du overstrammer skruer vil disse kunne sitte fast eller i værste fall knekke av dersom du overstrammer skruene og eller håndtakene.
Montering
Steg 1 Trehåndtak
Det er 3 stk håndtak laget i ask som skal monteres på din Gruue Pizzaboks. Disse er isolerer mot varmen og gjør det enkelt og bruke ovnen. Treet er ubehandlet og vil tørke ut over tid derfor anbefaler vi og sette disse inn med en nøytral olje ved gjevne mellomrom (Nøytral matolje funker fett).
OBS! Alle håndtak skal skrues inn for hånd. Sjekk at lengden på skruen går godt inn i festet før du strammer festemutteren. Du kan enkelt justere lengden på skruen ved å justere mutteren på skruen.
Ta 1 stk trehåndtak og skru fast for hånd i døren. Stram så mutteren mot døren slik at håndtaket sitter fast.
Ta 1 stk trehåndtak og skru fast til brenselsmaterens lokk.
Ta 1 stk trehåndtak og skru den fast til brenselsboksen.
Vi anbefaler å smøre alle gjenger på trehåndtakene med en nøytral olje for å forhindre rust. Dette bør gjøres med jevne mellomrom for å unngå overflaterust. Dette er spesielt viktig dersom ovnen er plassert i et spesielt salt miljø nærme havet.
Steg 2 Pizzaboks bein
Løft Pizzaboks forsiktig opp og fold beinene på Pizzaboks ut.
Ta 4 stk M5 Vingemutter og skru fast på øvre indre del av benene for å låse beinene på plass.
Steg 3 Montering av pipe
Ta pipelokket og plasser på topppen av pipen med den buede enden av håndtaket pekende nedover (som på bilde).
OBS! Skruen skal ikke strammes hardt, lokket skal enkelt kunne dreie 360 grader uten makt.
Pipelokket brukes til å justere luftgjennomstrømningen dersom du ønsker å begrense temperaturen ved f.eks langstek, røyking e.l
Ta pipen med pipelokket og plasser pipen på toppen av Pizzaboks ned i innføringen til pipen i front av ovnen. (Som på bilde)
Steg 4 Brenselsmater og brenselsboks
Snu din Gruue Pizzaboks slik at du har full tilgang til baksiden av din pizzaovn.
Steg 5 Pizzastein og bunnplugg
Du er nå nesten ferdig og siste som gjenstår er å plassere og justere pizzasteinen og sette på døren for å få tilgang til forsiden snu ovnen igjen.
Montering og justering av Pizzastein
Montering roterende pizzastein – Pizzastein 360
Den roterende pizzasteinen er ekstrautstyret for deg som vil gjør det ekstra enkelt å få et godt resultat på din pizza. Med denne unike roterende pizza funksjonen fra Gruue kan du enkelt rotere pizzaen fra utsiden mens den stekes. På denne måten er det raskere og steke pizza og du slipper å snu den for hånd.
Obs! Vi har fått tilbakemelding at flere Pizzastein 360 har dårlig lim. Dette kan lim kjøpes på Varmefag og er av typen Alfa Omega – Monteringslim. (Vannbasert, tåler 1000C)
Hvis du har opplevd dette problemet anbefaler vi å bruke den vanlige pizzasteinen (firkantet) i mellomtiden.
Posisjonering og oppfyring
Tilse at Pizzaovnen ikke blir utsatt for vind fra baksiden, dette vil gi unaturlig mye trekk og skape ujevn varme og den vil bruke unødig mye brensel. Du vil kunne oppleve mye aske på pizzasteinen inne i ovnen ved for mye trekk fra pizzaovnens bakside.
Tilse at Pizzaovnen alltid er plassert på en uniform / flat overflate som tåler varme.
Tilse at Pizzaovnen alltid har minimum 2 meter klaring til alle brennbare materialer og eller flater.
Bruk ALLTID regntrekk dersom ovnen skal stå ute i vær og vind.
Smør inn skruer og blanke metall-flater/deler med nøytral olje for å forhindre rust.
Brensel – Vedkubber, Pellets og Grillkull
Pizzaboks er vedfyrt pizzaovn som ikke er spesielt kresen på brensel. Vi har designet den slik at den fungerer optimalt uavhengig av typen brensel du har, men likevel er det forskjeller. Vi anbefaler å bruke grillbriketter + vedkubber eller grillkull + vedkubber når du ønsker høyest varme. Ved å kun bruke grillkull eller briketter vil du få en lavere varme som er ypperlig til f.eks Focciacia, Detroit Pizza samt New York style pizza, langstek av kjøtt, lasagne eller brødbaking.
Oppfyring av din Pizzaovn
Vårt anbefalte miks av brensel er å starte med pellets eller grillkull og tennved. Du kan bruke en Gruue Brannstarter eller en gassbrenner fra f.eks Jula eller Biltema til å fyre opp brenselet. Det er viktig at du brenner lenge nok slik at brenselet er tent og at du får maks effekt når du setter brenselsboksen inn i pizzaovnen igjen.
Fyre opp din Pizzaovn tar veldig kort tid. Etter du har fått fyr i brenselsboksen vil du kunne oppnå inntil 400C på 10-15 minutter og 450-550C på rundt 20 minutter. Det som tar lengst tid er å få steinen gjennomvarm. Når steinen viser 400C i midten (måles med IR termometer) så er du klar til å steke din første pizza.
Legg på 2-3 håndfuller med pellets og 1-4 tynne vedkubber til å starte.
Bruk av vedkubber i pizzaovn
Gruue Pizzaboks er en vedfyrt pizzaovn som du enkelt kan bruke vedkubber. Du kan enkelt kjøpe ferdig 20cm vedkubber «tennved» fra butikken til 29-39,- kr per sekk eller du kan dele vanlig fyringsved i to (15cm) da standard størrelse på norske vedkubber er 30cm.
Bruk alltid ubehandlet brensel, aldri bruk ved med maling, trykkimpregnering eller grillkull innsatt med tennvæske. Vi anbefaler alltid å starte med pellets da disse har en rask opptenning og jevn varme. Vi anbefaler å kutte opp vedkubber i mindre biter i en tykkelse som passer inn fra forsiden av Pizzaovnen. Vedkubber gir en ekstremt jevn varme og anbefaler å bruke etter du har fått opp varmen med pellets.
OBS! Pass på at du har god fyr i eksisterende brensel i brenselsboksen før du legger inn tykke vedkubber!
Vi anbefaler å bruke grillkull eller briketter dersom du skal steke på lavere varme som f.eks baking, røyking, langstek av kjøtt eller lignende. Aldri bruk tennvæske ved fyring av grillkull! Smaken fra kjemikaliene kan binde seg med pizzasteinen og du kan få en dårlig lukt og smak på din mat.
Ved røyking av mat plasser fuktige tre-chips med ønsket smak i motsatt side på av brenselsboksen. Fyr opp pellets og kull i den siden og plasser røykeflis/chips i motsatt side. Bruk gjerne aluminiumsfolie for å separere.
Slukking
For å slukke flammene i en Pizzaboks kan du enkelt vente til brenselet er brent ned og ovnen vil naturlig avkjøles over tid. Du kan også ta ut brenselsboksen og fjerne innholdet i en brannsikret metallbøtte e.l.
IKKE UNDER NOEN OMSTENDIGHET kan du bruke vann til å slukke flammene, dette vil medføre skade på metallet, pizzastein o.l.
Pizzastein
Pizzasteinen er laget for å steke pizza og brød. Dersom det kommer matrester eller saus e.l på pizzasteinen kan dette medføre at pizzasteinen knekker. Dersom du får matrester på pizzasteinen så må den tas ut og rengjøres med en metallbørste / grillbørste.
IKKE UNDER NOEN OMSTENDIGHET kan du bruke vann på pizzasteinen. Dersom du får vann på pizzasteinen under steking vil den knekke. Dersom du bruker vann til rengjøring av pizzasteinen vil den kunne sprekke når du bruker den i ovnen.
Steking av Pizza
Pizzaboks har et brenselskammer som er plassert bak i ovnene. Flammene og varmen går fra baksiden av pizzaovnen over pizzaen og fremover mot pipeløpet. Pizzaovnen er derfor rundt 100C varmere bak en i front (ved døren) og det kreves at du snur pizzaen under steking. Dette gjøres manuelt med pizzaspaden eller fra utsiden av pizzaovnen med vår Pizzastein 360 roterende pizzastein.
Fyr opp Pizzaboks med pellets til du har fått god fyr for så å bruke vedkubber. Når midten av pizzasteinen har nådd 400C eller mer er du klar til å steke (måles med IR Termometer). Dersom du ikke har IR termometer så vent til termometeret i døren ligger på stabilt 350C, da er midten og baksiden av ovnen 450C.
Oppfyring tar ca 10-20 minutter avhengig av brensel, lufttilførsel og mengden med brensel du har laget inn.
Før du starter stekingen anbefaler vi å legge inn litt nytt brensel slik at du rett før stekingen får en økning i lufttemperaturen og kompenserer for luftvarme-tapet som skjer når du åpner døren.
Bruk pizzaspaden til å overføre pizzaen til pizzasteinen
Du kan bruke kikkehullet i ovnens forside til å sjekke pizzaen under stekingen.
Snu pizzaen med jevne mellomrom (Hvert 30-40 sekund) for å oppnå jevn karamelisering rundt hele pizzaen.
Ta ut pizzaen etter 1.5-2.5 minutter (avhengig av ønsket steking og temperatur)
Spis pizza!
(OBS! Pizzaen er veldig varm)
Steking av kjøtt i Pizzaovn
Steking av kjøtt kan bli helt magisk i Gruue Pizzaboks. Du kan oppnå en karamelisering av kjøttet som er umulig å oppnå i vanlige ovner eller griller.
Forvarm støpejernsformen i ovnen til den når ca 350-400C (måles med IR termometer) ,ta formen ut og legg på kjøttet. Raskt legg på mer brensel hvis det trenges. Det er viktig at du har en sterk flamme for å oppnå ekstrem varme i taket av Pizzaovnen.
NB! Husk å sette biffen inn med godt salt på begge sider.
Lagring av Pizzaboks
Pizzaboks er laget i stål og lakkert med en høytemperatur epoxylakk. Vi anbefaler alltid å lagre Pizzaboks innendørs dersom den ikke skal brukes over lengre tid. Dersom den skal lagres ute anbefaler vi at du bruke et regntrekk som beskytter pizzaovnen mot vær og vind.
Ved å folde benene, og ta av pipen, tar Pizzaboks liten plass og kan enkelt lagres i garasje eller bod.
Skade på lakk
Dersom ovnen får en skade i lakken så vil den på samme måte som en bil begynne å ruste. Det anbefales å dekke over skaden dersom dette oppstår. Dette gjøres ved å kjøpe en høytemperatur maling og male over skaden. Det anbefales å pusse ned området rundt skaden og tørke bort støv og urenheter med en alkoholbasert tynner som f.eks Lynol.
Rust endrer ikke funksjonen av ovnen og er kun en visuell endring av pizzaovnen. Det må påregnes at pizzaovnen ruster over tid og bruk. Dette gjelder spesielt brenselsboksen og brenselsmateren der metallet endrer seg ved høyetemperaturer og ved fukt.